Transformational Bodywork – drieluik

Transformatie vindt alleen plaats in het lijf. Ons lijf is zoveel meer dan alleen een lichaam. Alle ervaringen die we in ons leven opdoen, worden opgeslagen in ons lijf. Niets voor niets wordt wel gezegd: The body remembers. Onze hersenen sturen weliswaar ons lichaam aan, maar ons lijf onthoudt hoe we dat doen.

In deze drie workshops – die ook individueel te volgen zijn – leren deelnemers om weer in contact te komen met hun lijf, hun hoofd en hun hart, en zich bewust te worden van alle daarin opgeslagen emoties. Met behulp van gericht emotioneel lichaamswerk (o.a. technieken van ademwerk, beweging, systemisch werk, meditatie en ervaringsgericht lijfwerk) wordt zo de basis gelegd voor diepe transformatie.

1: Lijf & Emoties

Ons lijf onthoudt alles wat we ervaren in het leven. Een belangrijk aspect dat wordt onthouden, zijn onze emoties. Alle emoties zitten letterlijk in ons lijf. Wie kent immers niet:  ik heb een brok in mijn keel,  dat is een pak van mijn hart, of er valt een last van mijn schouders Het lijf geeft ons letterlijk aan welke emotie er speelt en waar.

Omdat emoties echter lang niet altijd prettig zijn om te voelen, hebben mensen de meest prachtige manieren gevonden om er niet mee te hoeven dealen. Ons lijf heeft onbewust patronen ontwikkeld die ons weliswaar helpen om de nare gevoelens niet te hoeven voelen, maar die ons ook uit contact laten gaan met onszelf, onze potentie en onze innerlijke kracht.

In deze workshop gaan we aan de slag met de vier basisemoties: boosheid, blijdschap, verdriet en angst. Vaak hebben we geleerd om (een van) deze emoties weg te stoppen, of ze op een niet-functionele manier in te zetten. Dat gaat echter ten koste van het contact met onszelf, onze naasten en onze omgeving. Als we deze vier emoties op een juiste manier leren hanteren, zorgen ze voor innerlijke rust, kunnen we onze grenzen aangeven, laten we ons steunen en kunnen we vol leven.

Datum:    26, 27, 28 maart 2019
Tijden:     start 26 maart om 13u, einde 28 maart om 17u
Locatie:   Landgoed de Hoorneboeg, Hoorneboeg 5, Hilversum
Trainers: Ninouk Hehenkamp & John van der Meij
Prijs:      595,- ex. BTW (particulier) /  795,- ex. BTW (zakelijk).*

* Bij volgen van alledrie de workshops geldt een korting van 135,- (dus 1.650,- ipv  1.785,-  voor particulieren en  2.250,- ipv  2.385,- voor zakelijke deelnemers)

2: Hoofd & Weerstand

Het hoofd weet alles. Althans, dat maakt ons hoofd ons vaak wijs. Hoewel wij met onze hersenen kunnen denken – wat nodig is om in het dagelijks leven te kunnen functioneren – kunnen wij soms ook dingen kapot denken™. We lopen in cirkeltjes, of raken verstrikt in belemmerende overtuigingen.

Gedachtes als, dat kan ik niet of œdat lukt me niet zijn typische uitingen van het hoofd. Het zijn vormen van innerlijke weerstand, waarmee we onszelf – onbewust – belemmeren. Ook laten we ons vaak sturen door gevoelens van schuld en schaamte;  Dat kan ik toch niet maken en Wat zullen ze wel niet van me denken, zegt dan de stem in ons hoofd.

Wie zijn leven ten volle wil leven, heeft bereid te zijn om in de schuld te staan. Maar hoe ga je om met die gevoelens van schuld en/of schaamte? In deze workshop leer je aan de hand van theorie en oefeningen hoe je je oude (vaak zeer diep ingesleten) patronen kan doorbreken, en hoe je je hoofd en lijf op een functionele manier kan inzetten om optimaal met elkaar samen te werken.

Datum:    30 sept, 1 okt, 2 okt 2019
Tijden:     start 30 sept om 13u, einde 2okt om 17u
Locatie:   Landgoed de Hoorneboeg, Hoorneboeg 5, Hilversum
Trainers:  Ninouk Hehenkamp & John van der Meij
Prijs:     595,- ex. BTW (particulier) / 795,- ex. BTW (zakelijk).*

* Bij volgen van alledrie de workshops geldt een korting van  135,- (dus 1.650,- ipv  1.785,-  voor particulieren en  2.250,- ipv  2.385,- voor zakelijke deelnemers)

3: Hart & Leven

Het hart wordt vaak geassocieerd met liefde. Wie ooit verliefd is geweest, weet dat dat klopt. In liefde stellen we ons hart volledig open voor de ander. Wanneer de liefde weer verdwijnt, voelen we dat vaak als een steek in het hart. Een hart is dus buitengewoon gevoelig en kwetsbaar.

Om ons te beschermen tegen (te) ernstige kwetsingen, sluiten we soms ons hart. Dat helpt, denken we, omdat we de pijn dan niet meer in ons hart hoeven voelen. Maar door ons hart te sluiten, voelen we ook de levensenergie niet meer stromen. In deze workshop leer je hoe je vol kunt leven, ook als zich situaties voordoen die ons hart misschien als onveilig of als bedreiging zou opvatten. Want het leven bestaat nou eenmaal niet alleen maar uit verliefdheid. Maar wie zijn hart opent, kan het leven wel ten volle leven.

Datum:    20, 21, 22 nov 2019
Tijden:     start 320 nov om 13u, einde 22 nov om 17u
Locatie:   Landgoed de Hoorneboeg, Hoorneboeg 5, Hilversum
Trainers:  Ninouk Hehenkamp & John van der Meij
Prijs:         595,- ex. BTW (particulier) / 795,- ex. BTW (zakelijk).*

* Bij volgen van alledrie de workshops geldt een korting van  135,- (dus  1.650,- ipv 1.785,-  voor particulieren en 2.250,- ipv 2.385,- voor zakelijke deelnemers)