Bewustzijnswerkplaats

Thema 2: Transformational Breathing
Sommige deuren gaan alleen via de binnenkant open…adem is een sleutel voor die deur.

Op een wonderbaarlijke wijze komen wij mensen in beweging en in contact met diepere gevoelens als we onze adem als een belangrijk gereedschap gaan zien en gebruiken. Er zijn talloze stromingen, bijvoorbeeld Holotropic Breathwork, Transformational Breathing, Rebirthing, œSpiritueel Ademen of Prana Yoga, etc. die allemaal links- of rechtsom uitgaan van bewust verbonden ademen gedurende een bepaalde tijd, waardoor er fysiologisch en emotioneel van alles gebeurt. Sommige mensen komen bij oude angsten of traumata, anderen bij verdriet of boosheid, of juist bij diepe vreugde. Een boeiend proces dat, nadat je de basisregels geleerd en begrepen hebt, je dagelijks zelf uit kan voeren zonder begeleiding. Al zou je het slechts 5 minuten standaard per dag uitvoeren, het effect is groot en groots¦

Toch is het wel een beetje gek dat, terwijl we al vanaf onze eerste geboorte-ademteug zelf kunnen ademen, we zouden moeten leren ademen¦ tja…

Het is in ieder geval zo dat bewust ademen een prachtige brug kan slaan tussen veel onbewust innerlijk opgeslagen processen en je dagelijkse leventje dat voornamelijk op de buitenwereld gericht is. In ieder geval had ik zelf, toen ik ooit begon met deze manier van kijken en ademen, geen idee wat er allemaal aan onverwerkte emoties fijntjes opgeslagen lag in allerlei lichaamsweefsel en dat bewust ademen een zeer effectief middel was en is om daar entree toe te krijgen. Het geeft zeer veel lucht.. letterlijk en figuurlijk.

Geinspireerd door mijn laatste cursusweken transformational breathing gaan we de volgende drie bijeenkomsten ademen en laten we ons verrassen..

Bijgevoegd een aantal voedende™ lezingen en literatuurverwijzingen.

Adem in, adem uit.

Bijgevoegd :

Breathe to Heal | Max Strom | TEDxCapeMay https://www.youtube.com/watch?v=4Lb5L-VEm34
Breathe to Heal in Three Minutes Max Storm https://www.youtube.com/watch?v=7eq8jM0h3r8
Dynamische Breathing Meditation Osho https://www.youtube.com/watch?v=w5diJ0QAMww

Inspirerende literatuur:

Het presence proces; Michael Brown
Ruimer ademen, vrijer leven; Yvonne Esser
Koud kunstje; Wim Hof
Als ik mij™n ogen sluit kan ik je zien; Ursula Franke
De tao van meditatie; Osho

De adem is de brug tussen de abstracte Geest (die wij zijn) en materie. Via de ademhaling komen ideeen tot vorm. Bedenk welke ideeen jij in het uitdrukken bent.

Het is je misschien nog nooit opgevallen, maar let eens op hoe je uitademt; hoe voorzichtig je dat doet. Alsof je bang bent iets kostbaars kwijt te raken, terwijl iedereen weet dat het slechts afval is!

Ademkennis

Met 11 minuten is Stephane Mifsud recordhouderadem inhouden
AIDA

Inademen via de neus is mogelijk weldadig voor geheugen en welzijn
JOURNAL OF NEUROSCIENCE

Oudjaar kent hoge concentraties fijnstof in Rotterdam en Den Haag
ATLASLEEFOMGEVING.NL

De Romeinen deden al aan mond-op-mond-beademing
HISTORICUS ALICE JUCH

26% van de bevolking rookt. 9% rookt zeker een uur per dag mee
RIVM

Iedere ademteug bevat 300 tot 500 ml lucht
MEDISCHE FYSIOLOGIE