Bewustzijnswerkplaats

 

Thema 3: Muziek als instrument

Weliswaar is bij muziekprofessionals vaak ergernis over de rol van muziek in het dagelijks leven troef. Het luisteren zou te oppervlakkig blijven omdat de ongeletterde luisteraar slechts luistert naar makkelijke muziek, van Abba tot de Zangeres Zonder Naam, en niet naar de echt Grote Muziek. Tja, cest le ton qui fait la musique, maar toch.. er is zo veel te doen met muziek, het is zo goed in te zetten in van alles en nog wat, in trainingen, in sessies met clienten. Spiritueel gezien is muziek een van de vleugels van de ziel, terwijl liefde de andere vleugel is.

Mensen hechten veel betekenis aan de woordloze taal die we muziek noemen. Een belangrijke benadering daarin is dat muziek geen taal is maar een spel. Met muziek worden onze cognitieve functies, zoals waarnemen, geheugen, aandacht en verwachting, uitgedaagd, als in een paringsdans met de luisteraar. Zonder noodzaak en zonder gevaar. En dat vinden we simpelweg leuk, leerzaam en uitdagend. Tijdens de muziekdagen van de werkplaats gaan we een stukje van deze dans doen met elkaar. Van het Adagietto van Mahlers Vijfde tot De Vlieger van Andre Hazes, van Hava Nagela van Harry Belafonte tot de mantra Invocation van Deva Premal. Kijken waar we geraakt worden en waar we ooit zo aangeraakt of juist getroost zijn in ons leven. Welke rol muziek, jouw muziek voor rol heeft gespeeld of wellicht nog steeds speelt.

Bereid je voor op een aantal vragen:

Welk muziekstuk heeft je in je leven erg geraakt, of raakt je nog steeds?

Wat was de gelegenheid waarbij het je heeft geraakt?

Waar reis je dan van binnen naar toe?

Welk verlangen zit hierin verborgen?

Wat leef je nu op dit moment van dit verlangen? En wat niet?

Wie of wat heb je nodig om dit verlangen volledig te leven?

Stel je voor dat je je verlangen voluit zou leven, blijft dit muziekstuk je dan nog steeds raken of verschijnt er dan een ander?

Meenemen :
Neem een muziekstuk, en/of tekst, en/of melodie mee ( op papier, of via you tube of spotify..) dat een belangrijke plek in je leven heeft, welke ergens in je leven van grote waarde was en misschien nog is

Pinker:
ik vermoed dat muziek een soort kwarktaart is , een verfijnde lekkernij, die ten doel heeft de gevoelige plekjes van onze mentale vermogens te prikkelen

Berlioz:
Muziek en liefde zijn de twee vleugels van de ziel

Ter inspiratie:

Oliver Sacks: Musicofilia
Henkjan Honing: Iedereen is muzikaal
Leo Samama: De zin van muziek
Erik Scherder: Singing in the Brain
Leendert van der Valk: VouDou; van New Orleans naar Cotonou op het ritme van de Goden